Co robisz, widząc plamkę pleśni na brzoskwini?Wyrzucasz owoc do śmieci, czy wykrawasz nadpsuty kawałek? Niestety, to, co choćby w niewielkim stopniu zajęła pleśń, nie nadaje się już do jedzenia. W całości produktu, nawet po odkrojeniu spleśniałego fragmentu, znajdują się mykotoksyny – wysoce szkodliwe substancje produkowane przez pleśnie. Najgorsze jest jednak to, że wszędzie tam, gdzie znajdowały się spleśniałe produkty, mogą znajdować się pozostałości mykotoksyn. A więc w kuchennych szafkach, lodówce i po prostu w powietrzu. Czym to grozi? Jak się chronić przed mykotoksynami?
Mykotoksyny są substancjami produkowanymi przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) w temperaturze 20-25 st. C. Na człowieka działają one rakotwórczo i mutagennie – hamują syntezę DNA i przyczyniają się do zmian w metabolizmie RNA. Mykotoksyny powodują ostre i przewlekłe zatrucia, wywołują alergie, grzybice, schorzenia układu oddechowego, pokarmowego i nerwowego, negatywnie wpływają na wątrobę i układ odpornościowy. Długotrwałe działanie mykotoksyn na organizm może przyczynić się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.
Pełne mykotoksyn może być powietrze w mieszkaniach, w których panuje wilgoć i w związku z tym na ścianach występuje grzyb. Mogą być obecne nawet w pozornie czystym powietrzu w lesie – np. jesienią, gdy na ziemi leżą opadłe, gnijące już i parujące liście.
Wydaje się, że pleśniami i produkowanymi przez nie mykotoksynami jesteśmy otoczeni ze wszystkich stron i że nie można się od nich uwolnić. Można, trzeba tylko rygorystycznie przestrzegać pewnych zasad. Często wietrzyć pomieszczenia w domu i utrzymywać w idealnej czystości najwrażliwsze miejsca, takie jak kafelki w łazience, wanna, prysznic, zlew i lodówka w kuchni. Należy pozbyć się kwiatów doniczkowych (poza kaktusami), bo bywają one siedliskiem grzybów i pleśni. Dużą skutecznością w zwalczaniu mykotoksyn unoszących się w powietrzu odznacza się oczyszczacz powietrza, urządzenie pozwalające wyłapać i wyeliminować z otoczenia człowieka cząsteczki dymu, smogu, chorobotwórcze wirusy i właśnie mykotoksyny.
Poza tym warto podejść odpowiednio do swojej diety. Badania wykazały, że działanie neutralizujące mykotoksyny mają witamina C oraz selen. Powinniśmy zatem dbać, by w codziennym jadłospisie znalazły się łosoś, jaja, kasza gryczana, naturalne kakao, dobrej jakości mięso (to produkty z selenem) oraz natka pietruszki, papryka, kapusta, pomidory, aronia, porzeczki, żurawina (produkty obfitujące w witaminę C). Dwa razy do roku warto zastosować kurację oczyszczającą organizm polegającą na odtruwaniu i odkwaszaniu. Zwłaszcza zakwaszony organizm jest bardzo podatny na negatywny wpływ mykotoksyn.
Oczyszczacze powietrza stają się ostatnio w Polsce coraz popularniejsze, mimo wciąż niskiej świadomości ludzi na temat fatalnego stanu powietrza w naszym kraju. Warto pamiętać, że oczyszczacz powietrza ma szeroki wachlarz działania. Warto mieć go włączonego właściwie przez cały rok. Dzięki temu ochroni nas nie tylko przed szkodliwymi substancjami zawartymi w smogu, ale także przed alergizującymi …
Niestety polskie mamy zapominają o sobie, chociaż doskonale wiedzą, że zdrowie to jedna z najcenniejszych rzeczy jakie mamy. Nasze Mamy zasłaniają się brakiem czasu, ale dbanie zdrowie nie musi być trudne i czasochłonne, wystarczy wyrobić w sobie parę dobrych nawyków. Może Dzień Matki to dobry początek, aby zacząć je wprowadzać w życie? Ruch to zdrowie …
Dlaczego smog jest niebezpieczny, kiedy z nieba leje się żar? Mieszkańcy miast, szczególnie tych dużych i przemysłowych w upalne dni są narażeni podwójnie: niebezpieczny jest dla nich nie tylko sam upał, ale też powietrze które w te dni jest wyjątkowo zanieczyszczone. Dlaczego tak się dzieje? Jak możemy się przed tym chronić? W czasie upałów jakość …
W czasie, gdy za oknem panuje piękna słoneczna i upalna pogoda, na ulicach zatłoczonych miastach, gdzie ruch samochodów jest nieustannie zagęszczony, zaczyna powstawać smog typu Los Angeles, zwany rownież jako SMOG wtórny czy SMOG fotochemiczny. Jest on również niebezpieczny jak smog, który powstaje w czasie miesięcy jesienno – zimowych. SMOG typu Los Angeles powstaje w okresie …
Mykotoksyny – czym są i jak się przed nimi bronić?
Co robisz, widząc plamkę pleśni na brzoskwini? Wyrzucasz owoc do śmieci, czy wykrawasz nadpsuty kawałek? Niestety, to, co choćby w niewielkim stopniu zajęła pleśń, nie nadaje się już do jedzenia. W całości produktu, nawet po odkrojeniu spleśniałego fragmentu, znajdują się mykotoksyny – wysoce szkodliwe substancje produkowane przez pleśnie. Najgorsze jest jednak to, że wszędzie tam, gdzie znajdowały się spleśniałe produkty, mogą znajdować się pozostałości mykotoksyn. A więc w kuchennych szafkach, lodówce i po prostu w powietrzu. Czym to grozi? Jak się chronić przed mykotoksynami?
Mykotoksyny są substancjami produkowanymi przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) w temperaturze 20-25 st. C. Na człowieka działają one rakotwórczo i mutagennie – hamują syntezę DNA i przyczyniają się do zmian w metabolizmie RNA. Mykotoksyny powodują ostre i przewlekłe zatrucia, wywołują alergie, grzybice, schorzenia układu oddechowego, pokarmowego i nerwowego, negatywnie wpływają na wątrobę i układ odpornościowy. Długotrwałe działanie mykotoksyn na organizm może przyczynić się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.
Pełne mykotoksyn może być powietrze w mieszkaniach, w których panuje wilgoć i w związku z tym na ścianach występuje grzyb. Mogą być obecne nawet w pozornie czystym powietrzu w lesie – np. jesienią, gdy na ziemi leżą opadłe, gnijące już i parujące liście.
Wydaje się, że pleśniami i produkowanymi przez nie mykotoksynami jesteśmy otoczeni ze wszystkich stron i że nie można się od nich uwolnić. Można, trzeba tylko rygorystycznie przestrzegać pewnych zasad. Często wietrzyć pomieszczenia w domu i utrzymywać w idealnej czystości najwrażliwsze miejsca, takie jak kafelki w łazience, wanna, prysznic, zlew i lodówka w kuchni. Należy pozbyć się kwiatów doniczkowych (poza kaktusami), bo bywają one siedliskiem grzybów i pleśni. Dużą skutecznością w zwalczaniu mykotoksyn unoszących się w powietrzu odznacza się oczyszczacz powietrza, urządzenie pozwalające wyłapać i wyeliminować z otoczenia człowieka cząsteczki dymu, smogu, chorobotwórcze wirusy i właśnie mykotoksyny.
Poza tym warto podejść odpowiednio do swojej diety. Badania wykazały, że działanie neutralizujące mykotoksyny mają witamina C oraz selen. Powinniśmy zatem dbać, by w codziennym jadłospisie znalazły się łosoś, jaja, kasza gryczana, naturalne kakao, dobrej jakości mięso (to produkty z selenem) oraz natka pietruszki, papryka, kapusta, pomidory, aronia, porzeczki, żurawina (produkty obfitujące w witaminę C). Dwa razy do roku warto zastosować kurację oczyszczającą organizm polegającą na odtruwaniu i odkwaszaniu. Zwłaszcza zakwaszony organizm jest bardzo podatny na negatywny wpływ mykotoksyn.
Related Posts
Oczyszczacz powietrza – czy warto w niego inwestować?
Oczyszczacze powietrza stają się ostatnio w Polsce coraz popularniejsze, mimo wciąż niskiej świadomości ludzi na temat fatalnego stanu powietrza w naszym kraju. Warto pamiętać, że oczyszczacz powietrza ma szeroki wachlarz działania. Warto mieć go włączonego właściwie przez cały rok. Dzięki temu ochroni nas nie tylko przed szkodliwymi substancjami zawartymi w smogu, ale także przed alergizującymi …
POLSKIE MAMY NIE MAJĄ CZASU, BY O SIEBIE ZADBAĆ
Niestety polskie mamy zapominają o sobie, chociaż doskonale wiedzą, że zdrowie to jedna z najcenniejszych rzeczy jakie mamy. Nasze Mamy zasłaniają się brakiem czasu, ale dbanie zdrowie nie musi być trudne i czasochłonne, wystarczy wyrobić w sobie parę dobrych nawyków. Może Dzień Matki to dobry początek, aby zacząć je wprowadzać w życie? Ruch to zdrowie …
Jak chronić się przed zanieczyszczonym powietrzem w czasie upałów?
Dlaczego smog jest niebezpieczny, kiedy z nieba leje się żar? Mieszkańcy miast, szczególnie tych dużych i przemysłowych w upalne dni są narażeni podwójnie: niebezpieczny jest dla nich nie tylko sam upał, ale też powietrze które w te dni jest wyjątkowo zanieczyszczone. Dlaczego tak się dzieje? Jak możemy się przed tym chronić? W czasie upałów jakość …
SMOG latem powróci! Jako SMOG wtórny!
W czasie, gdy za oknem panuje piękna słoneczna i upalna pogoda, na ulicach zatłoczonych miastach, gdzie ruch samochodów jest nieustannie zagęszczony, zaczyna powstawać smog typu Los Angeles, zwany rownież jako SMOG wtórny czy SMOG fotochemiczny. Jest on również niebezpieczny jak smog, który powstaje w czasie miesięcy jesienno – zimowych. SMOG typu Los Angeles powstaje w okresie …